Home / Przepisy kulinarne / Szafran – przyprawy, zastosowanie szafranu w kuchni

Szafran – przyprawy, zastosowanie szafranu w kuchni

Obrastający legendą smak szafranu zdominował niemalże wszystkie zakątki kulinarne świata. Przyprawa nadająca niepowtarzalnego smaku potrawom z ryżu, sosom i zupom osiąga bardzo wysoką cenę. Jeden kilogram przyprawy – szafranu może osiągnąć cenę 13’000 pln.

Przyprawy - szafran

Przyprawy - szafran

Uprawa szafranu

Największą uprawą szafranu na świecie mogą pochwalić się kraje basenu Morza Śródziemnego (Hiszpania, Maroko, Turcja oraz Gracja ) oraz kraje Bliskiego Wschodu. Roślina należy do wymagających w uprawie, oprócz odpowiednich warunków glebowych i nasłonecznienia, trzeba zapewnić jej odpowiednią wilgotność. Jedynie raz w roku małe wyspecjalizowane w uprawie szafranu gospodarstwa rolne zbierają ręcznie niewielkie i delikatne kwiaty. Cały proces cięcia znamion oraz ich suszenia, również odbywa się dzięki manualnym zdolnościom człowieka.

Kwiat szafranu

Kwiat szafranu

Zastosowanie szafranu w kuchni

Szafran możemy kupić w postaci proszku lub nitek. Osobiście polecam zakup nitek szafranu – do proszku zawszę można „czegoś” dosypać… Charakterystyczny i intensywny aromat sprawia, że nawet niewielki dodatek tej przyprawy odmieni, nadając nowego niepowtarzalnego smaku wszystkim potrawom.

Pamiętajmy – szafran w zbyt dużej dawce zepsuje potrawę i dlatego też należy go używać z umiarem.

Szafranem możemy podkreślać smak mięs, ryb, dziczyzny dodawać do potraw z ryżu. Jako smakosz win z dodatkiem wyciągu z ziół zachęcam do skomponowania z odrobiną szafranu wykwintnego wermutu.

Szafran

Szafran

About Marcin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top